Založ si blog

Gorila je príležitosťou na zmenu myslenia

Celé Slovensko žije kauzou Gorila. Jedna časť politického spektra by ju chcela rýchlo hodiť za hlavu a pokračovať v ďalšom pochode na “Reichstag“. Druhá časť spektra- SaSkári, Matovičoví Obyčajní ľudia, či strana 99% z nej chce vytĺcť čo najväčší politický kapitál. Kde je však pes zakopaný?


Pre tú prvú časť je Gorila postrachom preto, lebo sa tam objavuje množstvo jej funkcionárov, či bielych koní, čo samozrejme diskredituje ich materské politické strany. Pre druhú spomínanú časť politického spektra je to úžasná príležitosť, ako nahnať čo najviac hlasov, lebo ich mená v týchto kauzách nefigurujú. Detailom zostáva, že aj strana SaS a Matovič boli oboznámení o tomto spise v dobe, keď zostavovali spoločnú vládu. Vtedy však boli opojení mocou a rozdeľovaním korýt.

Ku kauze Gorila sa náramné hodí staré známe: „Zlodej kričí, chyťte zlodeja“. Prečo je tomu tak? Pretože nikto z politických elít nepoukázal na jadro problému a to je možná budúca korupcia a klientelizmus pri všetkých politických stranách. Musíme si uvedomiť, že každý jeden člen určitej politickej strany môže byť korumpovateľný. Samozrejme je aj množstvo politikov, ktorí nepodľahnú a zachovajú si svoju tvár, no jedna lastovička ešte leto nerobí.

Akú máte občania istotu, že Matovič a jeho budúci poslanci nebudú korumpovateľní? Akú máte občania istotu, že SaSkári nebudú, či už neboli skorumpovaní ? Akú máte istotu občania, že členovia strany 99% nebudú korumpovateľní? Žiadnu. Tak ako nemáte istotu, že ja, či moji kolegovia z KSS nezradia, keď zacítia veľké peniaze. Áno, môže to byť problém aj našej strany. Nemôžeme si povedať, že nás sa to netýka. Aj my komunisti sme z mäsa a kostí, ako všetci ľudia. Aj my môžeme, alebo nemusíme zlyhať. V kapitalistickej spoločnosti, kde peniaze hrajú hlavnú rolu, nieje naozaj nikto v bezpečí. Tak ako nikto nemôže vykrikovať, že by vydržal mučenie, keď ho reálne neokúsil, tak nikto nemôže dopredu vykrikovať, že ja nezoberiem úplatok, keď v reálnom živote mu ho nikto neponúkol a samozrejme je iné odmietnuť 300 Eur a iné 100 000 Eur. Tiež je iné odmietnuť úplatok, keď som finančne dobre zabezpečený, či prijať úplatok a tancovať ako niekto iný píska, keď som vo finančnej núdzi, alebo nám niekto hrozí smrťou našich blízkych. Nástrojov ako zlomiť človeka je v tomto systéme neúrekom. Prečo o tomto hlavnom probléme, na ktorý poukázala Gorila nepoukazujú členovia strán 99%, SaS, či pána Matoviča ?

Pretože im nejde o systémovú zmenu, ktorá by podobné neduhy vykorenila. Nestačí vykrikovať, my takí nebudeme, lebo všetci takí môžu byť! V systéme kde sa všetko odráža od výšky vášho konta, tomu ani nikdy nezabránite.

Jednou z našich priorít je zmena systému. Tam vidíme aj hlavné východisko. Kapitalizmus musí byť porazení a nahradení socializmom, ktorý bude ale zbavený chýb minulosti. Niekto môže namietať, že za socializmu sa tiež korumpovalo a bralo úplatky. Samozrejme brali, no neporovnateľne nižšie, ako v dnešnom systéme. Kedysi dostal funkcionár ako úplatok sviňu, auto, či nedostatkový tovar, no dnes dostane toľko miliónov, že si zato môže postaviť niekoľko domov a odsťahovať sa na druhý deň do Karibiku. Samozrejme, ani toto nemôže byť ospravedlnením, že kedysi sa brali menšie úplatky, vždy to boli úplatky. Prečo potom bláznim o nejakom socializme, keď ani on si nevedel do značnej miery poradiť s týmto fenoménom. Hlavnú príčinu vidím v tom, že socializmus za bývalého režimu bol nastavený nesprávne a preto aj zlyhal a dopustil rôzne deformácie. Marxizmus hovorí v socializme o vláde ľudí, nie o vláde jednej strany a presne tu môžeme hľadať kľúč na vyriešenie záhady. Socializmus, aby prežil a rozvíjal sa správnym smerom, musí byť v rukách niekdajšej utláčanej väčšiny, nie jednej strany. Musia im patriť všetky výrobné prostriedky, ktoré budú obhospodarovať kolektívne. Musia poraziť buržoázny parlamentarizmus, ktorý nemá nič spoločné s demokraciou. Dokazujú to mnohé prípady, kedy politici doslova rozkrádali Slovensko a ľudia im v tom nemohli nijako zabrániť. Nazývať kontrolným mechanizmom a demokraciou voľbu inej strany, ktorá akože kradnúť už nebude, je viac ako smiešne. Ľudia sa musia naučiť kontrolovať svojich zástupcov, no naučia sa to iba vtedy, keď budú mať v rukách účinné páky a tie dnes nemajú a v kapitalizme ich ani nikdy mať nebudú, lebo v kapitalizme má vždy moc tá skupina ľudí, ktorá ovláda výrobné prostriedky a ktorá má najviac kapitálu, čiže financií. V kapitalizme ste úspešný iba vtedy, keď máte peniaze a stále viac a viac peňazí. Honba za nimi je rakovinou ľudstva. Keď raz ponecháme možnosť vykorisťovať jeden druhého a znásobovať svoje majetky, deliť sa na triedy, dovtedy tu bude aj korupcia, rozkrádanie a nerovnosť. Preto požadovať priamu demokraciu v kapitalizme, v ktorom necháte všetky výrobné prostriedky v rukách bankárov, finančníkov, oligarchom, jedným slovom buržoázii, je len trápnym aktom, ktorý však neprinesie vytúženú zmenu, len akýsi lúč svetla v tme, ktorý však nikdy nerozsvieti celú izbu. Túto otázku rozoberám podrobne v článku: Hnutia za skutočnú demokraciu a podstata ich zlyhávania, ktorý nájdete tu :

http://szm.hng.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=1676&Itemid=44
Niekto by mohol tiež namietať, že týmto článkom, kedy som spochybnil aj vlastných členov, a aj seba vlastného, čo sa týka náchylnosti ku korupcii a keď som tiež spochybnil vedúcu úlohu komunistickej strany v socializme, som sa vlastne prihlásil k anarchizmu. To je však veľký omyl. Úloha komunistickej strany, prepojenej s vykorisťovanými občanmi, je nenahraditeľná. Len organizovaná masa, ktorá ma svoj cieľ, svoju víziu, svoju disciplínu a presadzuje to v reálnom živote, má šancu na úspech. Len takáto strana dokáže poraziť kapitalizmus a otvoriť ľuďom oči. Kto prináša revolúciu, musí mať premyslené aj ako bude spravovať spoločnosť po nej. Marxizmus nás tiež učí to, že komunistická strana musí zažívať svoj vrchol v kapitalizme, kedy bojuje za socialistickú budúcnosť, či v revolučnej etape, kedy nastáva porážka kapitalizmu a následné budovanie socializmu, no v tejto etape musí začať postupné odovzdávanie moci niekdajšej vykorisťovanej menšine, ktorá musí majetkovo vymazať buržoáziu ako triedu. Komunistická strana týmto aktom prechádza k svojmu postupnému zániku. Túto otázku detailne rozoberám v linku, ktorý som uviedol vyššie.

Viac sa tiež dozviete vo videu, v ktorom je zaznamenaný môj príspevok, ktorý som predniesol na seminári o príčinách a dôsledkoch 17. novembra 89 v Spišskej Novej Vsi tu:

http://www.youtube.com/watch?v=D895JrZtQCw&feature=player_embedded
Otvorte oči a začnite kriticky myslieť. Začnite svojim životom, stranami ktoré volíte, sľubmi, ktoré Vám dávajú, či napr. aj mojim článkom, lebo len konštruktívna kritika nás môže posunúť ďalej k spravodlivej spoločnosti.

Miroslav Pomajdík

Nie je múr, ako múr. . . Alebo ako sú kapitalistické múry a ploty predsa „demokratickejšie“ a „slobodnejšie“, ako tie komunistické. . .

16.11.2019

Dnešná kapitalistická politická reprezentácia posledné dni vo veľkom oslavuje pád berlínskeho múra. Hovoria o tom, že komunisti stavali múry, ploty, ktoré rozdeľovali ľudí. Pri výročí pádu berlínskeho múru hovoria o tom, ako už nikdy nemôžu ploty a múry vznikať na hraniciach štátov, že múry a ploty sú symbolom komunistov, neslobody a podobne… Na začiatok si [...]

Nevytŕčaj z radu, máme pre teba metál: Čaputová a jej politická kultúra v praxi …

13.08.2019

Posledná masovo medializovaná správa o odovzdaní “prestížnej ceny“ za politickú kultúru Čaputovej ma už naozaj nenechala chladným. Hovorí sa, že politikovi na novom poste treba nechať aspoň prvých 100 dní a potom začať s prvým hodnotením jeho práce. Práve to, že Čaputová ani nestihla vyvetrať v paláci Kiskov “smrádek“ a už dostala medzinárodnú cenu za [...]

Nech vedenie U. S. Steelu okreše svoje rozprávkové platy a vývoz zisku do USA a zastaví prepúštanie 2 500 pracujúcich: Alebo ako si primátor Polaček pohrkútal s vedením fabriky…

26.07.2019

U.S. Steel Košice oznámil, že do roku 2021 prepustí okolo 2 500 zamestnancov. Vedenie podniku narieka, že problémom je lacná ocel hlavne z Číny, emisné kvóty, či pridrahé energie na Slovensku. Oficiálne stretnutie s vedením podniku absolvoval primátor Košíc Polaček, nakoľko ako povedal: „chcel mať informácie o stave fabriky som chcel mať z prvej ruky, preto som sa stretol [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 77
Celková čítanosť: 878018x
Priemerná čítanosť článkov: 11403x

Autor blogu

Kategórie