Založ si blog

Rozhovor s predsedom SZM Miroslavom Pomajdíkom

 

„Bojujeme za socializmus, ktorý však bude zbavený chýb minulosti a rozšírený o nové poznatky spoločnosti.“

 

Kde ste sa prvýkrát stretli s myšlienkami komunizmu? A čo vás presvedčilo?

 

S komunistickými myšlienkami som sa stretol náhodne. Už od 8.-9. ročníka som začal pociťovať určité osobné politické tendencie. Boli to polemiky o systéme v ktorom žijeme, o spravodlivosti, človeku a pod. Takto pomaly sa politika, filozofia, história stávali mojimi hlavnými koníčkami. Na strednej škole som začal pátrať po politickej strane, či smere, s ktorými by som sa najlepšie dokázal stotožniť. Vtedy som si vlastne uvedomil, že najbližšie sú mi komunistické myšlienky. Bola to akási prirodzená cesta, kedy sa najprv objavil súhrn myšlienok a názorov a až neskôr prišlo stotožnenie s konkrétnou ideológiou. Najviac ma nadchli myšlienky slobody, rovnosti, bratstva, známe to heslá Veľkej francúzskej revolúcie. Keď som si začal všímať svet okolo seba, zistil som, že medzi ľuďmi sú obrovské rozdiely. Jeden nevie, čo s toľkými peniazmi a druhý nevie, ako nakŕmiť svoju rodinu. Pochopil som, že rozdiely a rozbroje v spoločnosti pochádzajú v materiálnom rozpoložení ľudí. Majetky a peniaze rozdeľujú ľudí, ničia charaktery. Aby sa raz ľudstvo vybralo správnym smerom, aby človek nebol človeku vlkom, je hlavné odstrániť majetkové rozdiely a táto moja základná prvotná analýza ma jasne vyprofilovala smerom ku komunistickým myšlienkam, ktoré chcú odstrániť kapitalizmus, ktorý ťaží z nízkych pudov človeka a nahradiť ho systémom spravodlivejším.

 

Odkedy ste členom SZM, ako ste sa k tomu dostali a aká bola vaša cesta v SZM?

 

Členom SZM som od roku 2005. K SZM som sa dostal po tom, čo som sa chcel začleniť do skupiny podobne zmýšľajúcich ľudí, ako som ja. Človek sám nezmôže nič. V kolektíve to ide vždy lepšie a tým, že chcem niečo v našej spoločnosti zmeniť smerom k lepšiemu, tak som sa začal aktivizovať. Na internete som objavil stránku SZM, na ktorej bol kontakt na klub SZM v Spišskej Novej Vsi a potom to už šlo ľahko. Keď som vstúpil do SZM, tak samozrejme ako každý nový člen, aj ja som sa musel oťukať. Postupne ma moja aktívna práca viedla k zvoleniu za predsedu klubu SZM Smižany, neskôr ma zvolili do vedenia SZM Ústredného výboru. Tam som zastával tri roky funkciu podpredsedu a na zjazde v roku 2010, som sa uchádzal o zvolenie za predsedu celého SZM, čo sa mi aj podarilo. Túto funkciu zastávam až dodnes. V SZM sa riadime heslom, pracuj pre organizáciu tak, ako najlepšie vieš a kolektív ťa za to odmení. U nás sa členovia vedenia, či nižší funkcionári navrhujú kolektívne, karierizmus jednoducho netrpíme.

 

Povedzte nám niečo o súčasnom SZM, o akciách, ktoré sa chystajú. Skúste nám priblížiť činnosť SZM.

 

SZM sa venuje rôznorodej činnosti. Spravujeme internetovú stránku, kde publikujeme svoje analýzy a články, čiže sa venujeme dosť silno aj žurnalistickej činnosti. Vydávame mesačník VZDOR. Organizujeme semináre, školenia, či diskusie na rôzne teoretické, či praktické otázky. Organizujeme demonštrácie, protesty a petície proti vojnám, prepúšťaniu pracujúcich, na podporu zamestnaneckých a študentských práv. Spolupracujeme s odborovými zväzmi, či mnohými občianskymi združeniami. Vedieme kampaň za vystúpenie Slovenska z NATO. Napr. Počas druhej Dzurindovej vlády, viedli čelní funkcionári SZM študentské protesty vysokoškolákov proti Froncovej reforme, ktorá chcela spoplatniť dennú formu prednášok, alebo prospešných prác v teréne. Ďalej bojujeme za práva menšín, či národnostných, alebo sexuálnych a za rovnosť ženy a muža vo všetkých sférach. Organizujeme tiež rôzne výlety, relaxačno-športové podujatia, či voľnočasové aktivity. Snažíme sa skĺbiť politiku so zábavou.

 

Čo chcete robiť s tým, resp. robíte, že mladí ľudia v dnešnej dobe odsudzujú všetko komunistické a socialistické?

 

Našimi hlavnými zbraňami sú články, diskusie na sociálnych sieťach, no najlepší je osobný kontakt a osobná diskusia. Mladých ľudí treba veľakrát nechať okúsiť určité veci na vlastnej koži. Ako sa vraví, je lepšie raz zažiť, ako stokrát počuť. Zaznamenávame aj množstvo pozitívnych reakcií a hlavne od ľudí, ktorí nás osobne spoznajú. Veľakrát je hlavným argumentom osobný príklad našich členov. Mladí ľudia však až vstupom do pracovného procesu, po založení rodiny a reálnych skúsenostiach so systémom, v ktorom žijú začínajú veľa našich princípov a postojov chápať. Je potrebný čas a prílišný nátlak, či vtĺkanie našich názorov mladým stoj čo stoj, je viacej na škodu.

 

Ako ste spokojný s výsledkom volieb a čo hovoríte, ako mladý človek na súčasnú vládu?

 

S voľbami prirodzene spokojný nie som, lebo Komunistická strana Slovenska, za ktorú som kandidoval získala historicky najhorší výsledok vo svojej 90 ročnej histórii. Príčiny tohto stavu sú nám jasné, a preto sme ani veľmi neboli prekvapení takýmto nízkym výsledkom. Tento negatívny výsledok u nás naštartoval ozdravný proces, z ktorého ako všetci dúfame, vyjdeme posilnení a stmelení. Tak ako človek, aj organizácia musí zažiť veľa sklamaní a prehier, aby sa na vlastných chybách naučila robiť veci lepšie. Nič na svete sa nerodí ľahko. Ťažká a tŕnistá cesta nás pripraví na krízové situácie omnoho lepšie, ako keby sme dostali všetko bez námahy. Najkrajší pocit je ten, keď z rozvalín postavíte niečo životaschopné a keď všetkým neprajníkom , ktorí neverili vo váš úspech dokážete, že tvrdou prácou sa to dosiahnuť dá. My sa nevzdávame, my to nerobíme kvôli peniazom, či sláve, ale kvôli ľuďom a stmeľujú nás naše myšlienky a odhodlanie v boji za lepší a spravodlivejší svet a tieto myšlienky sa nedajú nijak umlčať. Parlamentné voľby však neberieme za hlavnú činnosť nášho hnutia, práve naopak. Našu akcieschopnosť, či odhodlanie to nijak nenarušilo, stále bojujeme za zmenu systému. Nie je našim cieľom parazitovať v parlamente a zarábať slušné peniažky ako poslanci. Parlament je len jeden z prostriedkov zmeny systému. My chceme byť hlavne v uliciach, vo fabrikách a na školách a pomáhať našim občanom tam.V dobrom, aj v zlom. Nová vláda nie je pre nás prekvapením, no nič to pre nás nerieši. Smer-sociálna demokracia je strana budujúca kapitalizmus s ľudskou tvárou. Oni chcú kapitalizmus sociálnejší, my chceme odstrániť každú jeho formu, takže Smer je pre nás taká istá nepriateľská strana, ako všetky ostatné.

Na záver by ste nám mohli priblížiť vašu víziu do budúcna.

 

Riadime dvoma základnými víziami. Prvá je vytvoriť životaschopné, mladé a revolučné komunistické hnutie, ktoré reálne dokáže ľuďom pomôcť a zlepšiť ich životné podmienky. Druhá vízia je odstránenie kapitalistického režimu, ktorý pokladáme sa nespravodlivý a prekonaný. Chceme vybudovať systém, v ktorom nebude existovať vykorisťovanie človeka človekom, v ktorom sa ľudia nebudú deliť podľa tried, ku ktorým patria a výške svojho konta, kde bude panovať kolektívny duch spoločnosti a spoločné spravovanie výrobných prostriedkov. Chceme, aby konečne vládla momentálne utláčaná väčšina spoločnosti, ktorú, žiaľ, ovláda menšina pretavená do majetkovej oligarchie a smotánky. Chceme demokraciu dostať aj na pracoviská a továrne. Chceme odstrániť kumulovanie ziskov v rukách manažérov, bankárov, oligarchov a vlastníkov firiem a jeho následné spravodlivé prerozdeľovanie v rámci spoločnosti.

( S predsedom SZM sa zhovárala Dom )
Rozhovor prebratý zo stránky http://szm.hng.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=1887&Itemid=49

Nie je múr, ako múr. . . Alebo ako sú kapitalistické múry a ploty predsa „demokratickejšie“ a „slobodnejšie“, ako tie komunistické. . .

16.11.2019

Dnešná kapitalistická politická reprezentácia posledné dni vo veľkom oslavuje pád berlínskeho múra. Hovoria o tom, že komunisti stavali múry, ploty, ktoré rozdeľovali ľudí. Pri výročí pádu berlínskeho múru hovoria o tom, ako už nikdy nemôžu ploty a múry vznikať na hraniciach štátov, že múry a ploty sú symbolom komunistov, neslobody a podobne… Na začiatok si [...]

Nevytŕčaj z radu, máme pre teba metál: Čaputová a jej politická kultúra v praxi …

13.08.2019

Posledná masovo medializovaná správa o odovzdaní “prestížnej ceny“ za politickú kultúru Čaputovej ma už naozaj nenechala chladným. Hovorí sa, že politikovi na novom poste treba nechať aspoň prvých 100 dní a potom začať s prvým hodnotením jeho práce. Práve to, že Čaputová ani nestihla vyvetrať v paláci Kiskov “smrádek“ a už dostala medzinárodnú cenu za [...]

Nech vedenie U. S. Steelu okreše svoje rozprávkové platy a vývoz zisku do USA a zastaví prepúštanie 2 500 pracujúcich: Alebo ako si primátor Polaček pohrkútal s vedením fabriky…

26.07.2019

U.S. Steel Košice oznámil, že do roku 2021 prepustí okolo 2 500 zamestnancov. Vedenie podniku narieka, že problémom je lacná ocel hlavne z Číny, emisné kvóty, či pridrahé energie na Slovensku. Oficiálne stretnutie s vedením podniku absolvoval primátor Košíc Polaček, nakoľko ako povedal: „chcel mať informácie o stave fabriky som chcel mať z prvej ruky, preto som sa stretol [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 77
Celková čítanosť: 878745x
Priemerná čítanosť článkov: 11412x

Autor blogu

Kategórie