Založ si blog

K 68. výročiu SNP

Slovenskému národnému povstaniu právom patrí úcta a uznanie. Uznanie pre všetkých, ktorí neváhali a nasadzovali za slobodu pre budúce generácie svoj vlastný život. Do Povstania sa zapojilo obrovské množstvo Slovákov, ktorým sa pripojili aj príslušníci iných národností, čím sa SNP stalo udalosťou s medzinárodnou účasťou.


Ukázala sa solidarita, ktorá medzi národmi v boji proti fašizmu vznikla. SNP bolo antifašistickým a slobodným vystúpením. Na povstaleckých územiach platili demokratické princípy, kde komunistický a občiansky odboj vládol spoločne v pomernom zastúpení. V dedinách a mestách vznikali národné výbory, ktoré vytvárali spontánne občania a v ktorých začali rozhodovať o veciach spoločne. Povstanie nebolo vystúpenie proti nášmu národu, či štátu, ako sa nám snažia nahovoriť neoľudáci, ale vystúpenie proti ľudáckemu fašistickému režimu a nacizmu vo všetkých jeho podobách. Slovenskí antifašisti si dobre uvedomovali, až na určité výnimky, že obnovenie pomerov z prvej ČSR už nebude možné a prispelo k tomu hlavne uvedomenie si svojej výnimočnosti a svojbytnosti. Slováci sa počas Povstania naučili slobodne spravovať svoje územie a dokázali svoju hrdosť a odhodlanosť postaviť sa zlu. Odkaz SNP musí ostať večne živý. V SNP sa bojovalo za slobodnú a demokratickú budúcnosť. Bez Povstania by sme sa zaradili na stranu agresorov a porazených, no my sme sa stali víťazmi. Uctime si preto pamiatku všetkých , ktorým nebolo umožnené dožiť sa pádu fašizmu a vytúženej slobody. Dejiny sú nám varovaním, aby sa takéto zverstvá už nikdy neopakovali!

 

Slovenské národné povstanie zohralo obrovskú úlohu pri utváraní budúcej slovenskej štátnosti, definitívne pochovalo snahy o jednotný československý národ. Týmto povstaním sme sa prihlásili k demokratickým hodnotám, k slobode a svojbytnosti. Krátke obdobie povstaleckého územia nám  ukázalo, že si vieme  spravovať svoju krajinu samostatne a demokraticky. Slováci sa pridali na antifašistickú stranu barikády a prihlásili sa tiež k obnoveniu Československa, no v inej podobe, ako tomu bolo predtým. Tým, že sme vytvorili spoločný odbojový orgán Slovenskú národnú radu, ktorá reálne vládla a riadila veci, sme dali jasný impulz prezidentovi Benešovi, ktorý Slovákov často podceňoval. Do nového štátu sme tentokrát vstupovali so vztýčenou hlavou a ako rovný s rovným.

 

Musíme uznať, že Slovenský štát bol zo začiatku prijatý s veľkými nádejami Slovákov. Predmníchovský stav už nebol viac udržateľný, lebo nepriznal Slovákom svoje národné práva. Prvá Československá republika zohrala obrovskú pozitívnu úlohu v národnom uvedomení Slovákov, no pri postupnom kultúrnom a vzdelanostnom napredovaní už tento starý skostnatelý systém nemohol priniesť pravé národné uplatnenie. Slováci oprávnene žiadali autonómiu, ktorá nám bola sľúbená z českej strany už pred rokom 1918, ale ktorá sa nikdy nenaplnila. Jednou z príčin nástupu fašizmu u nás bola práve táto nedoriešená slovenská otázka za prvej ČSR, ktorá prilievala vodu na mlyn práve slovenským radikálom. Českí politici dlho zatvárali oči pred týmto problémom, ktorý sa nakoniec stal hlavným jablkom sváru. Presadenie autonómie prišlo už pre ČSR veľmi neskoro. V Európe už dávno rozdávali karty nacisti, ktorými sa u nás inšpirovali práve ľudáci, ktorí získanú autonómiu zneužili na presadenie svojej sily. S vyhlásením autonómie pre Slovensko prišla do našich končín aj totalita. Ľudáci vedomí si oslabenia centrálnej vlády v Prahe, využili dokonale situáciu na upevnenie svojho režimu. Nad Československom sa začalo zmrákať. Ľudáci boli pod ochranou Tretej ríše, čo si dobre uvedomovali aj českí politici. Situácia v Čechách sa začala tiež radikálne meniť a aj tu nastala fašizácia spoločnosti. Pomníchovská republika bola  v Čechách aj na Slovensku silno fašistická. Vzniká Slovenský štát, v ktorom vládla neobmedzene jedna strana a jeden vodca. Po inšpiráciu sme nemuseli chodiť ďaleko. Eufória z vlastného štátu bola veľká. Aj mnoho antifašistov sa zo začiatku zmierilo s týmto stavom a chceli veriť, že samostatnosť nám prinesie aj určitú spokojnosť. Ľudáci u nás vytvorili akýsi kresťanský tip fašizmu, podobný aký bol napr. v Portugalsku. No aj on začal postupne stále viac hnednúť. Začalo sa prenasledovanie politických odporcov, potláčanie práv pracujúcich a tvrdé rasové prenasledovanie Židov a Cigánov. Naša vernosť ríši bola tak silná, že sme sami ako prvý ponúkli našich židovských spoluobčanov na vývoz do “pracovných táborov“. Protižidovské zákony boli u nás skoro identické s tými v Nemecku. Našu suverenitu garantovali nacisti, ktorých vyhladzovacie plány so Židmi mali po skončení vojny doľahnúť aj na nás. Hitler bol známy svojim pohŕdaním všetkým slovanským. Po Židoch a Cigánoch sme mali nasledovať aj my- Slovania. Tieto aspekty si čoraz viacej začali uvedomovať aj Slováci, ktorí začali po deportáciách Židov a útoku na ZSSR otvárať oči. Slovenskí vojaci prinášali na Slovensko svoje skúsenosti s Nemcami v ťažení proti ZSSR. Hovorili o masovom vyvražďovaní, ktoré páchali na východe Nemci. Jediné východisko, ako zachrániť náš národ a svoju hrdosť, bolo povstať proti ľudáckemu režimu a nacistom.

 

Komunistický odboj je dnes znevažovaný a dokonca od určitých novodobých takzvaných historikov sa dozvedáme, že komunisti sa odboja skoro ani nezúčastnili, dokonca som v jednej publikácii čítal, že ich význam na SNP a odboji je skoro nulový. Tieto slová svedčia o obrovskej neúcte k obetiam zo strany komunistov, ktorí tak isto bojovali a zomierali za našu slobodu. Dejiny musíme hodnotiť objektívne a bez emócií. Naše sympatie k tej, či inej strane nám nesmú zastrieť pohľad.

 

Miroslav Pomajdík

Nie je múr, ako múr. . . Alebo ako sú kapitalistické múry a ploty predsa „demokratickejšie“ a „slobodnejšie“, ako tie komunistické. . .

16.11.2019

Dnešná kapitalistická politická reprezentácia posledné dni vo veľkom oslavuje pád berlínskeho múra. Hovoria o tom, že komunisti stavali múry, ploty, ktoré rozdeľovali ľudí. Pri výročí pádu berlínskeho múru hovoria o tom, ako už nikdy nemôžu ploty a múry vznikať na hraniciach štátov, že múry a ploty sú symbolom komunistov, neslobody a podobne… Na začiatok si [...]

Nevytŕčaj z radu, máme pre teba metál: Čaputová a jej politická kultúra v praxi …

13.08.2019

Posledná masovo medializovaná správa o odovzdaní “prestížnej ceny“ za politickú kultúru Čaputovej ma už naozaj nenechala chladným. Hovorí sa, že politikovi na novom poste treba nechať aspoň prvých 100 dní a potom začať s prvým hodnotením jeho práce. Práve to, že Čaputová ani nestihla vyvetrať v paláci Kiskov “smrádek“ a už dostala medzinárodnú cenu za [...]

Nech vedenie U. S. Steelu okreše svoje rozprávkové platy a vývoz zisku do USA a zastaví prepúštanie 2 500 pracujúcich: Alebo ako si primátor Polaček pohrkútal s vedením fabriky…

26.07.2019

U.S. Steel Košice oznámil, že do roku 2021 prepustí okolo 2 500 zamestnancov. Vedenie podniku narieka, že problémom je lacná ocel hlavne z Číny, emisné kvóty, či pridrahé energie na Slovensku. Oficiálne stretnutie s vedením podniku absolvoval primátor Košíc Polaček, nakoľko ako povedal: „chcel mať informácie o stave fabriky som chcel mať z prvej ruky, preto som sa stretol [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 77
Celková čítanosť: 876878x
Priemerná čítanosť článkov: 11388x

Autor blogu

Kategórie