Založ si blog

Prečo odchádzame z KSS a chystáme vznik novej organizácie ?

Je pravda, že po VII. Zjazde Socialistického zväzu mladých (SZM) sa evidentne zmenila naša rétorika a praktické konanie. Súvisí to hlavne so zmenou správania sa vedenia Komunistickej strany Slovenska voči niektorým členom SZM, aj SZM ako celku. V prvej polovici roka 2012 sa nezakryto prejavil postoj vedenia KSS voči tým, ktorí sa opovažujú verejne hovoriť o problémoch v komunistickom hnutí na Slovensku a navrhovať riešenia.

 

Nie je komunista, ako komunista

Ukázalo sa, že snaha riešiť problémy zvnútra je zbytočná, lebo ťa za to čaká tak akurát vyhadzov. Konkrétne ide o predložený návrh na vylúčenie Miroslava Pomajdíka a Stanislava  Pirošíka z KSS, ktorý navrhol predseda KSS J. Hrdlička a počas rokovania ho po viacerých protestoch stiahol.

 

Nemá už zmysel pokúšať sa o vnútorné obrodenie KSS, kde väčšina členov o to nestojí. My sa chceme zjednotiť, ale rozhodne si to nepredstavujeme tak, že sa budeme nekriticky bratríčkovať s každým, kto o sebe povie, že je komunista. Byť členom strany, mať jej legitimáciu, je jedna vec. Druhá sú reálne činy a prejavené názory. Takáto jednota je príliš slabá, lebo je založená len na neustálom kompromisníctve a nie na jasnej, triedne a ideologicky vyhranenej línii.

 

My chceme skutočne revolučné hnutie vedené komunistickou stranou, ktorej program, organizačná výstavba, riadenie a celý vnútrostranícky život bude založený na cieli pomáhať obyčajným ľuďom  k úspešnej socialistickej revolúcii. Taká strana sa musí opierať o vedecké poznanie. Iba takto bude skutočnou avantgardou.

 

KSS- strana systému

 

Terajšia KSS je len klasickou stranou kapitalizmu, zúčastňujúcou sa parlamentných a iných volieb. Jej program je stavaný spôsobom, čo by sa tak ľuďom páčilo, aby nás volili. Nie je postavený na základe poznania objektívnych zákonitostí a toho čo je jednoducho historicky nutné vykonať. Predseda KSS Hrdlička a spol. nespočetnekrát povedali, že náš program prebral SMER – SD. Opak je pravdou. KSS má od počiatku program socdemácky, nie komunistický. Dokazujú to aj výroky predsedu Hrdličku, ktorý vo väčšine svojich prejavov hovorí o demokratizácii ekonomického systému a aj vysvetľuje čo to znamená. Popri súkromnom podnikateľskom sektore musí vzniknúť aj silný štátny sektor.

 

Iné veci ako práca v strane, odborná a ideovo – politická príprava členov, zabezpečenie sebestačnosti strany prakticky neexistujú. Strana má miesto aparátu profesionálnych revolucionárov, tak akurát aparát profesionálnych darmožráčov. Myslíme, že obdobie 2002 – 2006 a činy poslancov za KSS v parlamente dostatočne dokazuje pravdivosť tohto tvrdenia.

 

Nebezpečné výroky predsedu Hrdličku

 

Ako sme spomínali, predseda Hrdlička vyhlasuje, že úlohou KSS je demokratizácia ekonomického systému, čo znamená, že popri súkromnom podnikateľskom sektore musí vzniknúť aj silný štátny sektor. Čo to znamená v praxi?

 

Predseda komunistickej strany, ktorá je súčasťou medzinárodného komunistického hnutia a hlási sa k učeniu Marxa, Engelsa, Lenina legitimizuje súkromný podnikateľský sektor, ktorý funguje na vykorisťovateľskom spôsobe, kde väčšina vytvára zisk pre pánov majiteľov a manažment. Koľká absurdita, počuť niečo také práve od predsedu komunistickej strany.

 

Nebolo v programe komunistov vždy jediné a to nahradenie súkromného vlastníctva výrobných prostriedkov vlastníctvom kolektívnym? Predseda Hrdlička očividne reviduje komunistické postoje a posúva ich na úroveň sociálnej demokracie, lebo jej hlavným cieľom bolo vždy vytvorenie symbiózy medzi súkromným podnikateľským sektorom a štátnym sektorom z ktorého by viacej financií putovalo na sociálne programy, samozrejme za fungovania kapitalizmu. V preklade ide o sociálny štát, ktorý sociálna demokracia udržuje kvôli tomu, aby sa ľudia nedožadovali socializmu.

 

Štátny sektor v kapitalizme

 

Demokratizácia ekonomického systému kapitalizmus nijak neohrozí, lebo aj posilnený štátny, či družstevný sektor bude musieť súťažiť so súkromným podnikateľským sektorom podľa pravidiel voľného trhu. V štáte teda bude fungovať demokratizácia ekonomického systému, kde súkromný, aj štátny sektor budú fungovať podľa pravidiel voľného trhu a kapitalizmu. Bravó predseda Hrdlička, keď práve toto je cieľ KSS, ktorá chcela vždy budovať socializmus, s kolektívnym vlastníctvom a bez vykorisťovania človeka, človekom.

 

Aj dnes existujú štátne podniky skoro v každej krajne na svete a väčšina z nich patrí medzi hlavné piliere kapitalizmu. Podnikajú rovnako ako ich súkromní kolegovia, ich štruktúra je tak isto hierarchizovaná, bez vnútorného rozhodovania zamestnancov, ako ich súkromní kolegovia. Manažment štátnych podnikov si veľakrát vypláca ešte tučnejšie provízie, ako ich kolegovia zo súkromného sektoru a platy ich riaditeľov a manažmentu sú oproti radovým zamestnancom alarmujúce. Takto dnes funguje štátny sektor v kapitalizme, po ktorom tak túži Hrdlička.

 

Trieštenie- dôsledok zlého smerovania strany

 

Komunistické hnutie sa drobí už minimálne 23 rokov pod rozhodujúcim vplyvom devastačných krokov doterajších vedení KSS a nie činnosti SZM a niektorých ďalších komunistov. Akurát SZM, resp. niektorí jeho členovia, sú jediní, kto o tom otvorene hovorí. Preto sme označovaní za príčinu. Nám to miestami pripomína rozprávku Cisárové nové šaty.

 

Nebojíme sa učiť, kritizovať aj sami seba a skúšať čo a ako. V podstate ani inú možnosť nemáme. Lebo od KSS sa už nie je čomu priučiť – okrem sedenia a dlhého rozprávania o ničom. Aj v SZM sú členovia, ktorí sú v opozícii. A nikto ich nevyhadzuje. Pokojne môžu svoje názory vyjadrovať.

 

Nie je múr, ako múr. . . Alebo ako sú kapitalistické múry a ploty predsa „demokratickejšie“ a „slobodnejšie“, ako tie komunistické. . .

16.11.2019

Dnešná kapitalistická politická reprezentácia posledné dni vo veľkom oslavuje pád berlínskeho múra. Hovoria o tom, že komunisti stavali múry, ploty, ktoré rozdeľovali ľudí. Pri výročí pádu berlínskeho múru hovoria o tom, ako už nikdy nemôžu ploty a múry vznikať na hraniciach štátov, že múry a ploty sú symbolom komunistov, neslobody a podobne… Na začiatok si [...]

Nevytŕčaj z radu, máme pre teba metál: Čaputová a jej politická kultúra v praxi …

13.08.2019

Posledná masovo medializovaná správa o odovzdaní “prestížnej ceny“ za politickú kultúru Čaputovej ma už naozaj nenechala chladným. Hovorí sa, že politikovi na novom poste treba nechať aspoň prvých 100 dní a potom začať s prvým hodnotením jeho práce. Práve to, že Čaputová ani nestihla vyvetrať v paláci Kiskov “smrádek“ a už dostala medzinárodnú cenu za [...]

Nech vedenie U. S. Steelu okreše svoje rozprávkové platy a vývoz zisku do USA a zastaví prepúštanie 2 500 pracujúcich: Alebo ako si primátor Polaček pohrkútal s vedením fabriky…

26.07.2019

U.S. Steel Košice oznámil, že do roku 2021 prepustí okolo 2 500 zamestnancov. Vedenie podniku narieka, že problémom je lacná ocel hlavne z Číny, emisné kvóty, či pridrahé energie na Slovensku. Oficiálne stretnutie s vedením podniku absolvoval primátor Košíc Polaček, nakoľko ako povedal: „chcel mať informácie o stave fabriky som chcel mať z prvej ruky, preto som sa stretol [...]

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaň nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 77
Celková čítanosť: 876825x
Priemerná čítanosť článkov: 11387x

Autor blogu

Kategórie