Založ si blog

Sulík hovorí o privatizácii nemocníc a trhovej súťaži v zdravotníctve: Tieto opatrenia by dovŕšili jeho premenu na biznis a totálne ovládnutie finančnými skupinami

Strana SaS ústami svojho predsedu Sulíka kritizovala zdravotnícku reformu SMERU-SD a Sulík dnes predstavil svoju zdravotnícku reformu, ktorá počíta aj s odštátňovaním nemocníc, čiže SaS chce privatizovať naše štátne nemocnice a tiež oznámil, že SaS chce presadiť, aby medzi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti prebiehala riadna trhová súťaž. Sulík tiež doplnil, že štátne nemocnice robia dlhy a tie neštátne nie, preto ich treba dať do súkromných rúk. Privatizácia našich nemocníc a zavedenie trhových praktík do zdravotníctva je pokračovaním neoliberálneho ťaženia na posledné odvetvia v rukách štátu, ktoré ešte ako tak odolávajú “neviditeľnej ruke trhu”. Je tu enormná snaha, aby do zdravotníctva, či školstva prenikli trhové mechanizmy a stal sa z nich, ako zo všetkého v kapitalizme- biznis.

Nie je sa čomu čudovať, že SaS chce dokončiť privatizáciu zdravotníctva a spraviť z neho biznis, nakoľko v jej zdravotníckom tíme, ktorý chystá túto reformu sedí aj “expert“ na zdravotníctvo, ktorým nie je nikto iný, ako Slovákom dobre známy bývalý minister zdravotníctva za Dzurindovej vlády – Rudolf Zajac. Áno, počujete dobre, ten Zajac, ktorý spravil zo zdravotníctva ďalšie odvetvie neoliberálneho trhu, kde sa predsa musia zaviesť presne také trhové mechanizmy, ako v ktoromkoľvek podnikateľskom odvetví. Áno je to ten pán Zajac, ktorý spustil mnohé poplatky, ktoré odbúravali solidaritu atď… Z tejto reformy sa náramne tešila aj finančná skupina Penta, ktorá sa po tejto reforme tak rozliezla po celom našom zdravotníctve. Zabudli sme na to, čo písala PLUSKA:“ že na podozrenia z korupcie v slovenskom parlamente pri schvaľovaní zdravotníckej reformy v roku 2004 poukazovala aj depeša veľvyslanectva USA v Bratislave, ktorú zverejnil portál WikiLeaks. Diplomatická správa ako zdroj podozrivý z kupovania hlasov nezávislých poslancov uvádza finančnú skupinu Penta“.

Takže pán Zajac aj cez SaS chce dokonať to, čo sa mu nepodarilo ešte za Dzurindovej vlády a keď si zoberieme fakt, že Slovensko asi čaká po ďalších voľbách vláda, kde bude aj SaS, tak to s našim zdravotníctvom nevyzerá veľmi dobre… Sulík tak isto hrubo zavádza v tom, že tvrdí, že štátne nemocnice robia dlhy a neštátne nie. Ako na prvý pohľad má pravdu, ale kto pozná veci do hĺbky dobre vie, čo sa za tým skrýva.

Súkromné spoločnosti ako napr. PENTA vlastnia lokálne nemocnice a zdravotné strediská, kde sa vykonávajú krátkodobé lekárske úkony, ako diagnostika, jednodňová chirurgia, plus úkony za ktoré sa dopláca, samozrejme potom sa tam dá krásne vytvárať zisk, nakoľko neposkytujete zdravotné úkony ako tzv. koncové nemocnice v rukách štátu, ktoré sú s celoslovenskou a celorepublikovou pôsobnosťou, kde sa konajú tie najťažšie operácie, kde ležia ľudia s najvážnejšími chorobami a zraneniami, kde veľa pacientov musí podstúpiť náročnú niekoľkomesačnú, pri niektorých až vyše ročnú nemocničnú liečbu. Pri koncových štátnych nemocniciach ide teda o dlhodobú starostlivosť pri najťažších prípadoch a to sú aj najdrahšie úkony, preto samozrejme majú potom tieto koncové nemocnice aj problém s vytváraním straty.

Akonáhle dáme štátne tzv. koncové nemocnice do rúk súkromného sektoru, tak to len budete vidieť, ako porastú ceny v zdravotníctve pre obyčajných ľudí, alebo jednoducho dôjde k tomu, že súkormné skupiny vlastniace tieto nemocnice budú vycicavať zisky, ako to robia všade, kde vstúpia do zdravotného sektoru, veď ináč by tam ani nechodili, no pri množstve náročných prípadoch budú požadovať na preplácanie ich nákladov stále väčšie objemy zo štátnej kasy… V skratke to bude znamenať, že súkromné spoločnosti budú sať zo zdravotníctva ešte väčšie zisky a straty budú prenášať na štát, čiže na každého z nás. Kto by takto nechcel podnikať, že? Títo páni z finančných skupín to dobre vedia, že zdravotníctvo je lukratívne odvetvie na pohodlné, bezpečné podnikanie bez rizík, nakoľko ľudia potrebujú zdravotníctvo vždy, točia sa tam obrovské sumy a štát bude musieť túto sféru vždy poriadne dotovať a veď zdravotné poistenie si platí každý z nás (ide teda o stabilný trh s povinnými platbami, ktoré tu budú vždy), čiže preto sú tak ohromné tlaky súkormnej sféry, aby prenikla aj do tých posledných miest v zdravotníctve, ktoré sú ešte v rukách štátu. Odštátnenie našich nemocníc a vpustenie biznisu do zdravotníctva je zločin na celom našom národe. Zo zdravotníctva sa stane biznis a nie poslanie štátu pre svojich obyvateľov. Z nášho neštastia si budú iní pakaovať vrecká.

Tiež si povedzme, že Sulík kritizuje SMER-SD a premiéra Fica, že dovolil PENTE expandovať do zdravotníctva. Táto kritika je naozaj oprávnená, ale nie z úst Súlika a SaS, ktorí chystajú zdravotnícku reformu, ktorá bude práveže eldorádom pre takéto finančné skupiny, nakoľko chce Sulík privatizovať naše štátne nemocnice a teda tie sa dostanú práve do rúk takýchto skupín a keď avizuje, že presadí trhovú súťaž v zdravotníctve, čo je presne to, načo ešte finančné skupiny a oligarchovia čakajú, tak je to jasné… Nezabudnime na to, že práve bývalý minister Zajac, ktorého prizvala SaS do svojho tímu, stojí za reformou, ktorá otvorila PENTE a jej podobným dvere do nášho zdravotníctva a keď sa pozrieme na to, čo hovorí PENTA a Sulík, vidíme krásnu zhodu. PENTA totiž tvrdí presne to isté, čo Sulík, že problémom v našom zdravotníctve sú nemocnice, v ktorých hrá rozhodujúcu úlohu štát. V preklade to znamená, že PENTE sa nepáči, že na Slovensku sú nemocnice v rukách štátu a brúsi si zuby na ich ovládnutie- privatizáciu a zisky, ktoré jej budú z tohto prebratia plynúť. PENTA už ovláda viacero našich nemocníc a toto je jasný signál, že si brúsi zuby na ďalšie. PENTA by nikdy nevstúpila do zdravotného sektora a nebudovala si tam také silné postavenie, keby vedela, že sa na tom poriadne nenapakuje a nedosiahne slušné zisky.

PENTA a súkormný sektor si teda zo siete zdravotníctva dlhodobo vyberá len tie oblasti, ktoré sú ziskové, cez súkromnú poisťovňu, ktorá ma vyše milión 400-tisíc poistencov sa dostáva k ich povinným zdravotným odvodom, lokálne nemocnice bez náročnych zdravotných úkonov , lekárne a teda distribúciu liekov, čiže si vyberajú len hrozienka zo spoločného koláča, kde sa dá najviac zarobiť… Ako je tiež možné, že náš protimonopolný úrad odobril aj vstup PENTY do predaja liekov cez sieť Dr. MAX a konštatoval, že to nijak neohrozuje malé lokálne lekárne. Ako je vôbec možné, že štát dopustil, aby jedna finančná skupina začala preberať naše nemocnice, vytvorila si svoju sieť lekárni, ovládla zdravotnú poisťovňu… Veď vznikol nám v zdravotníctve moloch, aký sa len tak nevidí, ktorého cieľom je zbohatnúť na našom zdraví. To Vám Slováci naozaj nevadí, že zo zdravotníctva sa stáva biznis?

Preto jasne hovorím, že zdravie nie je tovar a vnášanie voľnotrhových podmienok do nášho zdravotníctva je to najškodlivejšie, čo môže byť. Zdravotníctvo nesmie fungovať na obohacovanie finančných skupín a pánov podnikateľov. Zo zdravotníctva sa stal biznis.Potrebujeme jednoznačne vyhnať PENTU z nášho zdravotníctva, chceme, aby sa lokálne nemocnice v ich rukách opäť dostali do vlastníctva občanov SR, bojujeme za jednu štátnu zdravotnú poisťovňu. Za socializmu u nás zdravotníctvo fungovalo výborne, patrilo kvalitou a výskumom k svetovej špičke a dosiahli sme to bez finančných skupín a súkromného trhového systému. Zdravotníctvo slúžilo ľuďom a nie na tvorenie zisku pre úzku skupinu oligarchov. PENTA si za vyše 9 rokov pôsobenia v našom zdravotníctve odniesla z neho čisté zisky v sume niekoľkých stoviek miliónov EUR.

Dnes PENTA ovláda poisťovňu Dôvera, z ktorej mala čistý zisk za rok 2016 na 12,8 mil.Eur a ktorá za 8 rokov dosiahla zisk okolo 600 miliónov EUR, cez Svet zdravia vlastní 12 nemocníc, ku ktorým sa dostala buď prenájmom od VUCiek, alebo privatizáciou. Svet zdravia mal zisk za rok 2016 – 10,5 miliónov EUR. Ďalej PENTA stojí aj za sieťou lekárni Dr. MAX, ktorá má ročné tržby na úrovni 23 miliónov EUR a nemôžeme zabúdať ani na sieť polikliník ProCare, tiež v rukách PENTY, kde boli zisky na úrovni 2,4 milióna EUR.

Ako sme si mohli všimnúť, PENTA si spravila z nášho zdravotníctva dojnú kravu a SMER-SD proti tomu nič okrem fráz nerobí. PENTA dlhodobo dosadzuje svojich ľudí do najvyšších postov na ministerstve zdravotníctva, či už to bolo za pravicovej vlády, keď sa stal ministrom Uhliarik za KDH ( prezývaný aj Pentliarik ). Kto zabudol, pripomíname mu, ako prepukla na verejnosť kauza, kedy Uhliarik údajne rokoval v sídle PENTY s Haščákom a spol. Za Ficových vlád pokračovali nominácie ľudí z chápadiel PENTY: pripomeňme si exministerku zdravotníctva Zvolenskú a Čisláka, ktorí pracovali pre PENTU. Potrebujeme vyhnať PENTU zo zdravotníctva, ako aj celý neoliberálny trhový systém, ktorý dnes dominuje nášmu zdravotníctvu.

Za socializmu sa budovali zdravotné centrá aj vo väčších dedinách, dokonca sa otvárali zdravotné centrá, čo je dnes niečo nemysliteľné aj pre zamestnancov pri rôznych podnikoch, pre študentov škôl, pre deti materských škôl a jaslí. Dokonalá zdravotnícka sieť za socializmu, ktorá slúžila na precíznu a sústavnú zdravotnú starostlivosť každého jedinca, bola drasticky zdevastovaná a dnes devastácia pokračuje. Keď za socializmu boli výhrady ľudí, ako je možné, že ešte v našej dedine, či pri našom malom podniku nie je špecializované zdravotné stredisko, dnes ľuďom rušia aj pohotovostné služby v okresných mestách a musia cestovať desiatky kilometrov za zdravotníckou starostlivosťou…Sám prezident Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva Peter Makara konštatoval, že: „problémom je nezvýšenie počtu ambulancií všeobecných lekárov prakticky od pádu komunizmu…“.

Kedysi sa zdravotné centrá budovali, dnes sa zatvárajú a nové neštátne zdravotné pracoviská sa otvárajú s hlavným úmyslom, aby sa čo najviac napakovali na zdravotníctve skupinky a oligarchovia v pozadí … Nemocnice preberajú súkromné finančné skupiny a každá reforma v zdravotníctve končí a začína rušením lôžok, oddelení, stredísk, ambulancií, zvyšovania poplatkov a určovania nových pre obyčajných ľudí a končí to odpredajom nemocníc finančným žralokom… Toto je to chýrne kapitalistické zdravotníctvo a reformy. Zo zdravia sa stal biznis, komodita na trhu, tak ako všetko…

Miroslav Pomajdík

Nie je múr, ako múr. . . Alebo ako sú kapitalistické múry a ploty predsa „demokratickejšie“ a „slobodnejšie“, ako tie komunistické. . .

16.11.2019

Dnešná kapitalistická politická reprezentácia posledné dni vo veľkom oslavuje pád berlínskeho múra. Hovoria o tom, že komunisti stavali múry, ploty, ktoré rozdeľovali ľudí. Pri výročí pádu berlínskeho múru hovoria o tom, ako už nikdy nemôžu ploty a múry vznikať na hraniciach štátov, že múry a ploty sú symbolom komunistov, neslobody a podobne… Na začiatok si [...]

Nevytŕčaj z radu, máme pre teba metál: Čaputová a jej politická kultúra v praxi …

13.08.2019

Posledná masovo medializovaná správa o odovzdaní “prestížnej ceny“ za politickú kultúru Čaputovej ma už naozaj nenechala chladným. Hovorí sa, že politikovi na novom poste treba nechať aspoň prvých 100 dní a potom začať s prvým hodnotením jeho práce. Práve to, že Čaputová ani nestihla vyvetrať v paláci Kiskov “smrádek“ a už dostala medzinárodnú cenu za [...]

Nech vedenie U. S. Steelu okreše svoje rozprávkové platy a vývoz zisku do USA a zastaví prepúštanie 2 500 pracujúcich: Alebo ako si primátor Polaček pohrkútal s vedením fabriky…

26.07.2019

U.S. Steel Košice oznámil, že do roku 2021 prepustí okolo 2 500 zamestnancov. Vedenie podniku narieka, že problémom je lacná ocel hlavne z Číny, emisné kvóty, či pridrahé energie na Slovensku. Oficiálne stretnutie s vedením podniku absolvoval primátor Košíc Polaček, nakoľko ako povedal: „chcel mať informácie o stave fabriky som chcel mať z prvej ruky, preto som sa stretol [...]

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 77
Celková čítanosť: 876846x
Priemerná čítanosť článkov: 11388x

Autor blogu

Kategórie