Založ si blog

Fabrika Bodet & Horst pôsobiaca vo Vrbovom je v konkurze a bez práce a výplat za 2 mesiace ostalo 360 ľudí: Aj takto u nás bačujú nadnárodné koncerny…

Pracujúci z nemeckej firmy Bodet & Horst pôsobiacej vo Vrbovom, nevideli 2 mesiace výplaty, nemajú z čoho žiť a vo fabrike bola zastavená už aj výroba. To čo bolo viac ako jasné sa žial naplnilo. Fabrika išla do konkurzu a väčšina z 360 zamestnancov podalo výpovede, nakoľko zamestnávateľ im žiadne výpovede nedoručil a ani nenahlásil žiadne hromadné prepúšťanie a nijako sa o nich nezaujíma. Tí, čo zatiaľ nepodali výpovede, tých je už len zopár.

Fabriku už odpojili aj od energií. Vedenie sa tam už dlhšie neukázalo a nemá záujem veci akokoľvek riešiť a posledných pár zamestnancov čaká na meno správcu konkurznej podstaty, aby sním mohli jednať o vyplatení dlžných výplat a ďalších podlžností, ktoré dlhuje spoločnosť zamestnancom. Musím tiež vyzdvihnúť obetavosť posledných odhodlaných zamestnancov, ktorých by sme spočítali na prstoch jednej ruky, ktorí chodia ešte do fabriky a pripravujú so mzdárkami pre zamestnancov potrebné podklady, tlačívá, výplatné pásky, zápočty a všetko čo je potrebné.

Pred časom bola spustená zbierka na podporu zamestnancov z tejto spoločnosti na účely právnej pomoci, ktorú títo zamestnanci nemajú. Zbierka samozrejme naďalej trvá a stále môžete posielať vaše príspevky na účet: SK84 0900 0000 0050 5427 6611 a do poznámky napíšte: POMOC Vrbové

Som v kontakte s obetavou zamestnankyňou tejto spoločnosti, ktorá nezíštne pomáha svojim kolegom zabezpečiť potrebné úkony a ktorá bude vo vyjednávacej skupine za zamestnancov so správcom konkurznej podstaty a práve tam bude potrebná aj právna pomoc, na ktorú sme spustili finančnú zbierku. Ako nás informovala, nakoľko bola vo fabrike odpojená aj elektrika, tak kvôli dokončeniu papierov pre zamestnancov natiahli cez potok predĺžovačku k susednému rodinnému domu a miestna rodina im takto poskytla elektriku pre spustenie počítačov.

Väčšinu strojov majiteľ nechal odniesť z fabriky ešte pred pár mesiacmi a vo fabrike tak ostalo niekoľko strojov, ktoré sú zapečatené v dielnach. Banka si nárokuje budovy spoločnosti a do arélu poslala už aj svoju SBS službu. Povedzme si, že práve v roku 2010 vláda SR schválila spoločnosti Bodet & Horst pôsobiacej vo Vrbovom dotáciu na stroje vo výške 5,5 milóna EUR. Pre zaujímavosť, spoločnosť túto investičnú pomoc vyčerpala v decembri 2017 a len pár mesiacov po vyčerpaní dotácie zrazu nevyplatí mzdy a ukončí svoju činnosť na SR. Toto až priveľmi smrdí. Je evidentné, že tento scenár, ktorý nastal vo fabrike si majiteľ dopredu dobre naplánoval.

Nemecká spoločnosť dlží štátu na sociálnom a zdravotnom poistnom státisíce Eur… Tiež má dlžoby v elektrárňach, plynárňach a dlží aj mestu Vrbové a dodávateľom. Vo fabrike neboli žiadne odbory, zamestnanci, ktorí chceli založiť odbory boli prepustení, takže nemali ani žiadnu odborovú organizáciu, ktorá by ich chránila.

Už sa raz musíme zobudiť z toho sna, že nadnárodné spoločnosti tu chodia z nejakej láske ku nám, ale že tu idú preto, aby získali čo najväčši zisk a čo najlacnejšiu pracovnú silu, aby sa páni majitelia, manažment a veritelia krásne napakovali. Veď už len ten fakt, že majiteľ okrem Nemecka otvoril nové prevádzky v krajinách ako Rumunsko, Čína, Salvádor, jasne hovorí o tom, že ide tam, kde je lacná pracovná sila a kde sa môže krásne napakovať.

O podnikateľských praktikách a spôsobe, akým ukončil výrobu majiteľ tejto firmy na Slovensku a nechal na dlažbe 360 ľudí s nevyplatenými mzdami a veľkými dlžobami všade navôkol, by sa mali dozvedieť aj miestne vlády a zamestnanci  krajín, kde naďalej podniká. Nie je možné, aby na Slovensku beztrestne nechal obrovské dlhy, nevyplatené odvody a mzdy, pohľadávky a ďalej si veselo podnikal inde vo svete a dokonca v ďalších štátoch EÚ.

Tak takáto je realita v kapitalizme, vy keď ste živnostník a pracujúci a nevyplatíte nejaké podĺžnosti, hneď po vás idú exekútori a zderú vás z kože. Za rôzne malé prehrešky sa ocitnete na súde a odídete s rôznymi trestami, pokutami, či basou… Keď však neplatí mzdy a odvody majiteľ fabriky, nič sa nedeje a ďalej si pokračuje v podnikaní v ďalších krajinách, poberá si štedré štátne dotácie, na ktoré sa vyskladajú všetci pracujúci danej krajiny, tak ako sme sa vyskladali pánovi Horstovi na dotáciu 5,5 milióna Eur my a naša lacná pracovná sila mu dopomohla k tučnejšiemu kontu… Spravodlivosť po kapitalisticky…

Voliť nestačí, organizujme sa! Vždy na strane pracujúcich!

Miroslav Pomajdík

Nie je múr, ako múr. . . Alebo ako sú kapitalistické múry a ploty predsa „demokratickejšie“ a „slobodnejšie“, ako tie komunistické. . .

16.11.2019

Dnešná kapitalistická politická reprezentácia posledné dni vo veľkom oslavuje pád berlínskeho múra. Hovoria o tom, že komunisti stavali múry, ploty, ktoré rozdeľovali ľudí. Pri výročí pádu berlínskeho múru hovoria o tom, ako už nikdy nemôžu ploty a múry vznikať na hraniciach štátov, že múry a ploty sú symbolom komunistov, neslobody a podobne… Na začiatok si [...]

Nevytŕčaj z radu, máme pre teba metál: Čaputová a jej politická kultúra v praxi …

13.08.2019

Posledná masovo medializovaná správa o odovzdaní “prestížnej ceny“ za politickú kultúru Čaputovej ma už naozaj nenechala chladným. Hovorí sa, že politikovi na novom poste treba nechať aspoň prvých 100 dní a potom začať s prvým hodnotením jeho práce. Práve to, že Čaputová ani nestihla vyvetrať v paláci Kiskov “smrádek“ a už dostala medzinárodnú cenu za [...]

Nech vedenie U. S. Steelu okreše svoje rozprávkové platy a vývoz zisku do USA a zastaví prepúštanie 2 500 pracujúcich: Alebo ako si primátor Polaček pohrkútal s vedením fabriky…

26.07.2019

U.S. Steel Košice oznámil, že do roku 2021 prepustí okolo 2 500 zamestnancov. Vedenie podniku narieka, že problémom je lacná ocel hlavne z Číny, emisné kvóty, či pridrahé energie na Slovensku. Oficiálne stretnutie s vedením podniku absolvoval primátor Košíc Polaček, nakoľko ako povedal: „chcel mať informácie o stave fabriky som chcel mať z prvej ruky, preto som sa stretol [...]

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 77
Celková čítanosť: 878132x
Priemerná čítanosť článkov: 11404x

Autor blogu

Kategórie